Statsvetenskapliga föreningen i Uppsala

Den svenska konservatismens nya ansikten: Radikalisering eller förnyelse?

Välkommen till en helkväll med Statsvetenskapliga föreningen i Uppsala där vi bjuder in till diskussion om den samtida svenska konservatismen. Sedan tillträdandet av den nya regeringen i höstas hävdar många att det blåser nykonservativa vindar i Sverige. Men vad innebär det egentligen att en konservatism är ny, och är det verkligen sortens konservatism som vinner mark i Sverige idag? Statsvetaren Natascha Strobl menar att det i Österrike är en radikaliserad konservatism som är på uppsving, är det så även i Sverige? Vilka konfliktlinjer finns inom den svenska konservatismen? Och vad innebär konservatismens uppsving för högerallianser mellan konservativa och liberaler?
 
För att besvara dessa frågor har vi bjudit in fyra av Sveriges mest ideologiskt insatta politiska aktörer som utifrån kontrasterande infallsvinklar kommer att hjälpa oss nysta i den samtida svenska konservatismens historia, karaktär, trender och spänningar. Detta panelsamtal är ett tillfälle för dig med intresse för politik, idéer och statsvetenskap att bredda din förståelse för en politisk rörelse som återigen fått betydande inflytande över vårt samhälles utformning och utveckling. Varmt välkomna!
 
Anmäl gärna att du kommer: anmälningslänk
 
Panelsamtalet är öppet för alla, och en enklare mottagning följer för statsvetenskapliga föreningens medlemmar. Medlem kan man bli här eller på plats innan eller efter panelsamtalet.
 
Inledningsanförande: 
 
Stig-Björn Ljunggren, statsvetare, författare och politisk chefredaktör för Sydöstran. Disputerade 1992 med Folkhemskapitalismen, en avhandling om Moderaternas idéhistoria. Har senare bl. a. skrivit boken Ideologier som hittills kommit ut i fyra upplagor (Hjalmarson Högberg), och En konservativ i skjortärmarna: en politisk biografi över Jarl Hjalmarson (Hjalmarson & Högberg 2004).
Panel:
Roland Poirier Martinsson, Konservativ filosof, författare, och kolumnist.
Catarina Kärkkäinen, Ideologiansvarig på tankesmedjan Timbro och rektor för Stureakademin.
Lisa Pelling, Statsvetare och chef för tankesmedjan Arena Idé.
Moderator: Josefin Kämpe, masterstudent i statsvetenskap och styrelseledamot i föreningen Verdandi, Uppsala
 
18 april kl 18:15
Lokal: Ostromsalen – vån 4, nås via entrén på Östra Ågatan 19 eller via Klosterparken

Statsvetenskapliga Föreningen i Uppsala 2020